3 oktober 2010

Zijdezachte citroentaart

Ingredienten:
  • 2 eieren
  • 75 gram basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 gram bloem
  • reepjes citroen, ter garnering

Voor de vulling:
  • 2 eieren, gesplitst
  • 75 gram basterdsuiker
  • gerapte schil van 1 citroen
  • water
  • 7 gelatineblaadjes
  • 1,25 dl magere kwark

Glazuur:
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 115 gram poedersuiker, gezeefd


Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bedek hem met bakpapier
  • Klop de eieren, suiker en citroenrasp met de mixer tot een dikke mousse.
  • Spatel de bloem er voorzichtig doorheen en giet het mengsel in de springvorm
  • bak de taart 20 tot 25 minuten tot hij terugveert wanneer u er zachtjes op drukt.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen
  • Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden, leg de onderste helft in de schoongemaakte springvorm.

Voor de vulling:
  • Klop de eierdooiers, suiker, citroenrasp en citroensap met de mixer in een kom tot een dik, licht en romig mengsel.
  • Week de gelatine in water en knijp hem uit
  • Laat de gelatine oplossen in een paar eetlepels kokend water, laat het mengsel iets afkoelen en klop het door het eiermengsel.
  • Schep de kwark erdoor
  • Klop de eiwitten tot zachte pieken zodra het eiermengsel begint te stollen en spatel dit door het eierdooier mengsel heen
  • Strijk het mengsel over de taarthelft in de vorm uit tot aan de randen
  • Leg de andere taarthelft erop en laat de taart afkoelen tot de vulling volledig gestold is.
  • Haal de taart voorzichtig uit de springvorm
  • Lem hem op een schaal

Glazuur:
  • Voeg zoveel citroensap aan de poedersuiker toe dat er een dik mengels ontstaat dat aan de achterkant van een pollepel blijft hangen,
  • verdeel het glazuur over de taart en strijk het gelijkmatig tot aan de randen uit.
  • Garneer de taart met reepjes citroen.

TIP:
Het is erg belangrijk dat de mousse net begint te stollen, wanneer de eiwitten worden toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen