26 februari 2012

Over de inhoud van de vriezer...

In de diepvries


De meeste informatie hier over invriezen komt uit de Allerhande, veel bruikbare tips heb ik er zelf al uitgehaald.
Wie het geheim van invriezen kent, heeft het hele jaar door bruikbare ingrediƫnten in huis.
Er staan hier en daar ook wat persoonlijke aanvullingen in.

Diepvriesgroente
Diepvriesgroenten zitten boordevol vitamines en doen qua voedingswaarde en smaak absoluut niet onder voor verse, gekookte groenten. De groenten kunnen zo uit de vriezer de pan of de magnetron in.
De deelblokjes en los ingevroren groenten van tegenwoordig zijn helemaal ideaal. En het opwarmen gaat veel sneller dan met een groet bevroren klont.


Restjes
Vries restjes wijn, bouillon, tomatenpuree en vers citroensap in een ijsblokjesbakje in. Zijn ze hard bevroren? Doe de blokjes over in een diepvrieszakje. Zo liggen ze voor het grijpen als smaakmaker en kunt u de vorm opnieuw gebruiken.

Ook een restje verse kruiden kunt u op deze manier prima invriezen. Verdeel hiervoor de kruiden over de vakjes, beetje water erbij en bevriezen.

Overgebleven eiwitten kunt u ook invriezen.
Een overgebleven eidooier moet u eerst loskloppen voordat u die invriest.

Spuit toefjes stijfgeslagen slagroom op een stuk aluminiumfolie. Laat ze 1 tot 2 uur bevriezen en verpak ze in een diepvrieszak. Zo hebt u later een snelle garnering.


Etiketten
Een beetje boekhouden is handig als u regelmatig zelf invriest. Voorzie elke ingevroren portie van een etiket. Schrijf op het etiket een datum en houd een logboekje bij. Zo kunt u altijd gemakkelijk zien wat er in de diepvriezer ligt en hoe lang het houdbaar is.

Dit kunt u beter niet invriezen:
# Aardappels (gaar)
# Creme fraiche
# Eieren in de schaal
# Marsepein
# Mayonaise
# Zure room
# Yoghurt

Vries-verrukkelijk!

# Ingevroren plakjes cake tovert u met wat vla, vers fruit en een toef slagroom om in een gebakje.

# Stukjes appeltaart over? Vries ze in. Appeltaart kunt u gemakkelijk in de magnetron ontdooien en opwarmen. Lekker met ijs.

# Maak een extra (voorgebakken) pizzabodem als u die toch aan het bakken bent en vries die in. Met verse groenten, tomatenpuree, kaas en eventueel ham of gehakt hebt u later een snelle pizza.


Schepklaar ijs
Is ijs stevig bevroren? In ongeveer 1 minuut is het in de magnetron (400 Watt) weer perfect schepklaar. Vries het ijs niet opnieuw in.

Zo lang kunt u het bewaren
Brood ~ 1 maand
Broodjes ~ 2-3 weken
Cake ~ 3 maanden
Gehakt ~ 1-2 maanden
Geraspte kaas ~ 1 maand
Groenten ~ 12 maanden
Kip (rauw) ~ 9 maanden
Magere vis ~ 6 maanden
Vette vis ~ 2 maanden
Vleeswaren ~ 1-3 maanden
IJslaagje
Ziet u op diepvriesproducten wel eens een dun ijslaagje zitten? Dan kan dat duiden op een te hoge temperatuur in de vriezer. Dan verliest het product aan kwaliteit. De temperatuur van de diepvries in de winkel is ten minste -18 graden en ook de diepvries thuis zou minstens deze temperatuur moeten hebben. Diepvriesfruit en -groenten moet u bij het schudden van het doosje kunnen horen rammelen. Dan zijn ze koud genoeg.


Bladerdeeg
Een pakje bladerdeeg in de vriezer is altijd handig. Dit kunt u ermee doen:

Dekseltje op de soep: schep de soep in ovenvaste kommen. Leg op elke kom een plakje bladerdeeg en druk het goed vast op de randen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi het met wat sesamzaad. Zet de kommen 15 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.
Hartig flapje: Halveer flapjes bladerdeeg diagonaal. Schep op elk half flapje een lepel vulling zoals ragout, rul gebakken gehakt met feta of roergebakken groentemix met garnalen en sojasaus. Vouw de plakjes dicht en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak ze in ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.

Zoet fruitflapje: Schep op de helft van een plakje bladerdeeg wat verse vruchten (zoals appel of peer) of uitgelekte vruchten uit blik. Vouw ze diagonaal dicht, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met wat kristalsuiker. Bak de flapjes in ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.

Stengels: Onverwacht bezoek en geen lekkere hapjes in huis. Ontdooi dan wat bladerdeegplakjes, snijd ze in repen van ongeveer anderhalve tot twee cm. Bestrijk ze met wat koffiemelk of losgeklopt ei. Strooi er naar keuze kruiden over (versgemalen peper, zout, maanzaadjes, sesamzaadjes, pizzakruiden, paprikakruiden, italiaanse kruiden, etc.). Pak de reepjes op, draai ze een paar keer rond en bak ze af in een voorverwarmde oven van 225 graden.
Sauzijzebroodjes: zie elders op deze site voor het recept.
http://simonesrecepten.blogspot.com/2009/10/saucijzenbroodjes.html


Kruiden
Als je kruiden koopt is het over het algemeen meer dan dat je voor gerechten nodig hebt. En omdat ze in de winkel de hoofdprijs vragen voor verse kruiden is het zonde om ze weg te gooien. Hak daarom je kruiden zoals je gewens bent, verdeel ze in porties en doe ze in boterham- of diepvrieszakjes. Als je dan een lekker soepje of wokgerecht maakt, kan je de kruiden zo toevoegen zonder gedoe van het snijwerk.


Vis ontdooien
Deze tip heb ik een tijdje geleden gelezen:
Als je zalm in de vriezer hebt liggen en je wilt dit gaan bereiden, dan moet je de vis in een zakje doen, deze goed afsluiten en de zak in een schaal met lauw water leggen. Na ongeveer een half uur kan je de vis dan gebruiken.

Uiteraard kan je vis ook een avond ervoor in de koelkast leggen om te ontdooien. Dat werkt ook erg goed. Maar NIET in de magnetron ontdooien!


Groente
Over het algemeen moet je groenten eerst kort blancheren voordat je ze invriest. Hier zijn wat ervaringen met groenten invriezen:
  • Tauge ~ niet invriezen. dit wordt een vieze smeuige substantie!
  • Prei ~ schoonmaken, fijnsnijden, uitlekken, in zakje/bakje doen en direct invriezen. Bevroren toevoegen aan de soep of een wokgerecht.
  • Paprika ~ schoonmaken, snijden zoals je ze wilt gebruiken, uitlekken, in zakje/bakje doen en direct invriezen. Bevroren toevoegen aan je gerecht.

Zakjes met gesneden groente uit de supermarkt (nasigroente, prei, wokgroente e.d.) doe ik ook vaak genoeg in de vriezer omdat ik 2 keer per week boodschappen doe en aan het eind van de week ook nog wel verse groente wil hebben. Dit gaat eigenlijk altijd goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten